jueves, 18 de noviembre de 2010

2ª pràctica - Viquipèdia

Actualització 29-novembre-2010
Actualització 23-novembre-2010

El dilluns 15 de novembre el vam dedicar íntegrament a la Viquipèdia, tant a l'hora de teoria com a les pràctiques. Vam estar explicant els seus origens, vam veure com donar-nos d'alta, com crear una pàgina, com editar una pàgina, ... alguns de vosaltres fins i tot ja veu penjar una primera versió del vostre article!

En aquesta entrada del bloc explicarem els passos a seguir per tot el procés de donar-vos d'alta a la Viquipèdia i crear el vostre article, així com la forma d'entrega i els requisits de l'exercici.


Comencem! Doneu-vos d'alta a la Viquipèdia amb un usuari propi
Us recomenem que us doneu d'alta a la Viquipèdia creant un usuari, aneu a la pàgina adient per a crear-ne un. Si ja el teniu, perfecte. Inicieu la sessió a la Viquipèdia amb el vostre nom d'usuari i contrasenya. Si utilitzeu un nom d'usuari de l'estil ESAGEDnnnnnnnn, on nnnnnnn sigui el vostre NIU, millor.


La creació de la veu
Per a crear la vostra veu, només cal que aneu a la caixa de cerca i escriviu el títol del vostre article. Us portarà a una pàgina amb el resultat de la cerca, amb el text "Creeu la pàgina «Nom de l'article» en aquest wiki!". Feu clic al «Nom de l'article» per a crear la vostra nova veu. Si el vostre article ja existeix, caldrà que modifiqueu l'article existent afegint la nova informació que heu creat fent clic a la pestanya "Edita" que trobareu just a sobre de l'article.

Actualització 23-novembre-2010
Si voleu desar el vostre article com un esborrany mentre no el publiqueu a l'adreça definitiva, podeu fer-la com un article temporal del vostre usuari. Aneu a la caixa de cerca, i escriviu "ESAGEDnnnnnnnn/Nom de l'article"(on ESAGEDnnnnnnnn ha de ser el vostre nom d'usuari). Us portarà a una pàgina amb el resultat de la cerca, amb el text "Creeu la pàgina «ESAGEDnnnnnnnn/Nom de l'article» en aquest wiki!", a l'igual que està explicat al paràgraf anterior. Però en aquest cas, l'article estarà situat en una zona "personal", i els altres usuaris sabran que es tracta d'un article en proves.


Afegir el text del vostre treball
Necessiteu tenir a mà el fitxer que vau entregar a la Remei. El nostre consell és enganxar tot el text de l'article de cop (o per blocs), i després aplicar-hi els formats correctes. Com? Qui hagi escrit l'article utilitzant estils correctes (Títol 1, Títol 2, etc...) té mooolta feina guanyada. Amés, si ho heu fet directament amb OpenOffice Writer ho teniu encara una mica més fàcil. Qui ho hagi fet amb Microsoft Word haurà de fer un altre pas addicional: passar-ho primer a OpenOffice amb el tradicional copiar-enganxar o fer un "Anomenar i desar" (també conegut com "Guardar como...") amb el format "Texto de Open Document (*.odt)". O bé obrint-lo directament des d'OpenOffice, i després desar-lo amb el format correcte.

Un cop teniu l'article escrit en format OpenOffice, cal exportar el contingut al format adient per la Viquipèdia. I això es fa anant a "Arxiu >> Exportar ...  Format Media Wiki (*.txt)". Doneu un nom a aquest arxiu, i després obriu aquest nou fitxer de text. Seguidament sel·leccioneu tot el contingut, ho copieu, i després ho enganxeu a la caixa d'edició de text del vostre article a la Viquipèdia. Si ho heu fet correctament, haurieu de tenir el 90% de la feina feta!


Edició dels continguts
Una de les primeres pàgines que heu de consultar per resoldre dubtes d'edició dels continguts és la que explica com editar una pàgina. També cal que consulteu el llibre d'estil, per tal que el vostre article segueixi els criteris marcats per la Viquipèdia, i s'assembli a la resta d'articles. Tot seguit explicarem alguns dels temes que acostumen a presentar més dubtes: categoria, fonts i idioma.


La categoria de la veu
Segurament, tots els vostres articles són com a mínim de la categoria "Arxivística". Per a fer que això aparegui correctament a la Viquipèdia, cal que afegiu el text [[Categoria:Arxivística]] al final de tot de l'article. Per més informació, consulteu la pàgina de categorització



Les fonts i referències bibliogràfiques
Cal citar les vostres fonts per ajudar als lectors a verificar la veracitat de l'article i a trobar més informació. Per a fer-ho, podeu consultar aquesta pàgina de la Viquipèdia on s'explica com citar les fonts.


La vostra veu en altres idiomes
És bastant probable que el vostre article ja estigui escrit en altres idiomes. Si mireu qualsevol article escrit a la Viquipèdia, hi ha una secció "En altres llengües" que apareix a l'esquerra de la finestra. Per a que el vostre article també tingui aquesta llista amb les traduccions equivalents en altres idiomes, cal que afegiu al final de tot del vostre article el text adequat. Com fer-ho? El més senzill és buscar el vostre article en una altra llengua (p.e. anglès), editar-lo, i buscar el text que especifica les traduccions. Llavors el copieu i l'enganxeu al vostre article. Aquest és l'exemple del text de la traducció de l'article "Archive" en anglès:


[[ar:أرشيف]] [[az:Arxiv]] [[bs:Arhiv]] [[br:Diell]] [[bg:Архив]] [[ca:Arxiu]] [[cs:Archiv]] [[de:Archiv]] [[et:Arhiiv]] [[el:Αρχείο]] [[es:Archivo de documentos]] [[fr:Archives]] [[gl:Arquivo]] [[hr:Arhiv]] [[io:Arkivo]] [[id:Arsip]] [[iu:ᓂᐱ/nipi]] [[it:Archivio]] [[he:ארכיון]] [[la:Archivum]] [[lt:Archyvas]] [[hu:Levéltár]] [[ms:Arkib]] [[nl:Archief]] [[ja:公文書館]] [[no:Arkiv]] [[pt:Arquivo]] [[ru:Архив]] [[sq:Arkivi]] [[scn:Archiviu]] [[simple:Archive]] [[sl:Arhiv]] [[sr:Архив]] [[sh:Arhivalije]] [[fi:Arkisto]] [[sv:Arkiv]] [[ta:ஆவணக் காப்பகம்]] [[th:จดหมายเหตุ]] [[tr:Arşiv]] [[uk:Архіви]] [[zh:檔案]]


Més coses
Aquí hem explicat alguns conceptes bàsics per la creació i edició dels articles. Si voleu més informació (com crear una taula, com afegir imatges, ...) la podeu trobar a les pàgines d'ajuda de la Viquipèdia, o resoldre els dubtes a classe de pràctiques. També seguirem actualitzant el bloc amb els conceptes que creieu interessants a afegir.


Requisits de l'article
Com us hem comentat a classe, nosaltres ens fixem més en com està fet l'article, que no pas en el contingut de l'article. El contingut ja us l'haurà revisat i valorat la Remei, així que no us preocupeu: segur que es tracta d'un article de qualitat. Però cal traslladar-lo a la Viquipèdia seguint el seu llibre d'estil i les seves recomanacions: començar amb una introducció, formatar correctament els apartats per tal que aparegui la taula de continguts, fer els enllaços correctament, citar les fonts bibliogràfiques, aplicar categories, ...  tot això ho anirem explicant a classe, i també teniu aquesta entrada amb les explicacions i les pàgines d'ajuda de la Viquipèdia.


Forma d'entrega i data límit
La forma d'entrega d'aquest treball serà la habitual: enviar-nos un correu a miquel.rodriguez@uab.cat i/o oscar.tirvio@uab.cat detallant:
 - El vostre nom.
 - El vostre NIU.
 - L'usuari que heu utilitzat per donar-vos d'alta a la Viquipèdia.
 - L'article entregat a la Mei en PDF, o Word, o OpenOffice.
 - L'enllaç a l'article.

La data límit és el dilluns 29-novembre ampliem el termini fins divendres 10 de desembre. Les properes 2 classes de pràctiques (dilluns 22-novembre i dilluns 29-novembre) les dedicarem a finalitzar els vostres articles.


Els vostres articles publicats
Aquí teniu alguns dels enllaços a articles fets per vosaltres el passat dilluns 15-novembre:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Consell_Nacional_d'Arxius
http://ca.wikipedia.org/wiki/Document_electrònic

Si voleu compartir amb tots el vostre article, podeu afegir comentaris a aquesta entrada del bloc posant la URL de l'article a la Viquipèdia.

Ens seguim llegint!

2 comentarios:

  1. Tal como creo que se comentó, aquí dejo mi enlace del artículo.

    http://es.wikipedia.org/wiki/Archivo_Municipal_de_Sarda%C3%B1ola_del_Vall%C3%A9s

    Aviso, le han cambiado el nombre de Cerdanyola del Vallès por Sardañola del Vallès y hace un poco de daño a la vista...

    ResponderEliminar
  2. Hola,

    Us adjunto el link amb l'article d'Antoni Bosch i Cardellach.

    http://ca.wikipedia.org/wiki/Antoni_Bosch_i_Cardellach

    Salut,
    Isaac

    ResponderEliminar